Se lucrează la elixirul tinereții. Cercetătorii spun că experimentele pe oameni vor începe în 10 ani

Cercetătorii americani de la Salk Institute din California au reușit să reprogrameze celulele unor mamifere astfel încât acestea să întinerească.

În urma experimentelor făcute pe șoareci, oamenii de știință americani au descoperit că animalele pot redeveni tinere, prelungindu-le speranța de viață cu 30 la sută, scrie The Telegraph.

Tehnica folosită stimulează patru gene care sunt foarte active în timpul dezvoltării fetusului. Cu ajutorul acestora, cercetătorii au reușit să obțină rezultate excelente și cu celulele de piele umană, pe care le-au făcut să arate și să se comporte ca și cum ar fi mult mai tinere.

Potrivit specialiștilor, un medicament care va imita efectul acestor gene ar putea duce la încetinirea și chiar inversarea procesului de îmbătrânire. Primele teste pe oameni vor începe în aproximativ un deceniu.

”Studiul nostru arată că îmbătrânirea nu este un proces cu o singură direcție. Îmbătrânirea poate fi inversată”, a spus doctorul Juan Carlos Izpisua Belmonte, adăugând: ”Bineînțeles, șoarecii nu sunt oameni. Știm că în cazul oamenilor va fi nevoie de o cercetare mult mai complexă, însă cercetarea arată că îmbătrânirea este un proces dinamic și plastic”.

Testele pe șoareci au fost desfășurate fără provocarea unor efecte secundare detrimentale pentru sănătatea animalelor. Țesuturile și organele cobailor în care cercetătorii au stimulat unele gene s-au vindecat mult mai repede.

Descoperirea ar putea duce către îmbunătățirea semnificativă a sănătății oamenilor, cum ar fi diminuarea riscurilor persoanelor în vârstă de a suferi de demență, cancer sau boli de inimă.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.