Codul Rutier. Șoferii pot circula iarna cu anvelope de vară. În ce condiții nu vor fi amendați

FOTO: suvajit/Pixabay.com
FOTO: suvajit/Pixabay.com

Codul Rutier ar putea suferi o modificare în ceea ce privește utilizarea anvelopelor de vară pe timpul iernii, însă trebuie să respecte câteva reguli specifice.

Până în anul 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă din luna noiembrie până la final de martie. Însă legea a fost modificată. Șoferii nu au voie să circule pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei în situația în care vehiculul nu e echipat cu anvelope de iarnă.

Însă, dacă șoseaua este uscată, atunci șoferii pot circula pe orice drum, indiferent de sezon, cu cauciucurile de iarnă.

Însă specialiștii recomandă ca în sezonul rece să avem anvelope de iarnă pentru că acestea au fost special concepute să ofere aderență optimă la temperaturi scăzute, multă mai mare decât un cauciuc de vară.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, trebuie să îndeplinească cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.