Scântei în coaliție. Un lider PNL propune ca PSD să nu mai primească funcția de premier

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro

Conducerea PNL a fost nevoită să dea asigurări colegilor de coaliție de la PSD că nu are nicio intenția de a nu cerda funcția de prim-ministru către Marcel Ciolacu, așa cum este prevăzut în protocolul coaliției. Șefia Guvernului ar urma să fie predată celor de la PSD la finalul lunii mai.

Reacția a venit după ce președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a declarat în weekend că „a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea granițelor României nu ar fi un semnal bun”.

Muraru a mai adăugat și că Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciocă să fie președintele PNL „că dacă lucrurile merg bine în coaliție și la guvernarea nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”.

Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.

„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a mai declarat Muraru.

A venit imediat și o reacție din partea PSD, care transmite că „ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție.

Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a explicat că ”Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice. Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.