Salvamarii sunt disperați. „Era resuscitat unul pe plajă și ceilalți treceau pe lângă el și intrau în mare. Nu le pasă”

salvamari
Sursa: ISU Constanța

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a făcut un apel disperat către turiștii de pe litoral ca aceștia să nu mai intre în apă deoarece marea este foarte agitată în aceste zile, iar valurile sunt mari.

Doar astăzi 3 turiști s-au înecat în Mamaia.

„Eu sunt răgușit de azi-dimineață de cât am țipat. I-am rugat, i-am certat, dar degeaba. Ei au un singur scop: să se arunce în valuri”, a declarat Borteș la postul de televiziune Digi 24.

Deși este arborat steagul roșu, care înseamnă că înotul este interzis, turiștii continuă să intre în apă.

„În acest moment viața salvamarilor este pusă în pericol pentru că ai noștri turiști nu au nici cel mai mic respect”, a mai spus Borteș. „Era resuscitat unul pe plajă și ceilalți [turiști – n.r.] treceau pe lângă el și intrau în mare. Nu le pasă. Colegii mei sunt disperați.”

El a mai spus că părinții nu își supraveghează corespunzător copiii: „Stau pe șezlonguri, pe telefoane și tablete, și copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace foarte periculoase. Am salvat mulți turiști cu saltea, cu mingi, cu fluturași. Inconștiență într-un cuvânt. Sunteți inconștienți, ăsta e cuvântul pe care îl adresez părinților.”

Șeful salvamarilor din sudul litoralului a mai declarat că 4 turiști au fost scoși astăzi din mare în zona Neptun. Din fericire, ei au fost scoși în viață din marea agitată.

Borteș a arătat că turiștii continuă să intre în apă și se ceartă cu salvamarii care încearcă să îi oprească: „Au un singur argument: au dat bani și vor să se simtă bine de Sfântă Mărie. Au un singur scop: adrenalina, nu le pasă. Chiar dacă îi informez vezi că a murit unul înecat. Mai mult de atât nu putem să facem, nu suntem zmei, nu suntem super-eroi.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.