Salariul minim pe economie nu va mai fi taxat de anul viitor

Salariul mediu în România a scăzut FOTO: stevepb/Pixabay.com
Salariul mediu în România a scăzut FOTO: stevepb/Pixabay.com

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță că salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat, de anul viitor, în două sectoare. Salariul minim pe economie este acum de 2.300 de lei, însă angajații primesc în mână, după ce se rețin impozite pe venit de 10% și contribuții sociale de 35%, din care 25% contribuția la sistemul de pensii, doar 1.400 de lei.

„Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul HoReCa”, a declarat ministrul la „Interviurile lui Vitalie”.

Ministrul Năsui a declarat că „suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă, adică procentul de oameni care, deși au un salariu, nu le ajunge banii de la o lună la alta și pe al doilea loc la numărul de oameni aflați în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferență față de Bulgaria.

„Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat.

Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.300 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.