Salariul mic, drama parlamentarului român: Munca noastră e foarte laborioasă!

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a declarat într-o conferință de presă că indemnizațiile parlamentarilor trebuie să fie „stimulative”, în condițiile în care și munca lor este una „foarte laborioasă”.

„Conform legii salarizării unice, este vorba despre indemnizaţia de salariu, după care urmează sumele forfetare. Proporţia între creşterea salarială şi a sumelor forfetare va fi cu totul altfel. Bineînţeles că nu mă plâng, totuşi 4.900 de lei, indemnizaţia unui parlamentar, care trebuie să facă atâtea câte vedeţi dumneavoastră, unii mai mult, alţii mai puţin, nu era o sumă stimulativă şi, totuşi, costurile sunt cu totul altfel în Bucureşti pentru cei care fac naveta săptămânal”, a declarat deputatul PSD Dîrzu, într-o conferință de presă, potrivit Digi24.ro.

Acesta a mai spus și că lucrurile trebuie să fie „stimulative, pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă altă preocupare”. De asemenea, Dîrzu crede și că „activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă și nu înseamnă numai cele trei zile state în București sau în Camera Deputaților sau în Senat, înseamnă și alte activități în teritoriu”.

Potrivit noii legi a salarizării, de la 1 iulie indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru înseamnă o sumă forfetară de 19.575 lei/lună, mai mare cu aproximativ 8.000 de lei faţă de cea de până acum.

Deputat: Salariul de parlamentar e nemotivant

În luna martie, deputatul Cătălin Rădulescu, suspendat din PSD, după ce a declarat într-un interviu pentru Adevărul că protestarii din Piața Victoriei ar trebui înfruntați cu tunuri cu apă, a declarat că salariile parlamentarilor ar trebui să fie „mult mai decente”.

„Salariul, nemotivant. Atât timp cât eu trebuie să-mi cumpăr 3-4 costume pe lună, nu-mi ajung nici banii de un pantof. Atât timp cât toată lumea ne dorim ca salariile să fie mari, cred că și parlamentarul trebuie să aibă un salariu civilizat care să-i permită să-și cumpere costume, să venim civilizat, nu ca alții în blugi și teniși.

Ar trebui să avem salarii mult mai decente. Dacă vrem să venim în blugi și mizerabili, lumea o să ne trateze ca atare. Nu mă descurc. Eu îmi folosesc dividendele pe care le iau la sfârșit de an din compania mea, ca să-mi plătesc motorina”, a afirmat Catalin Radulescu.

„Nu putem să punem egalitate între un demnitar și un cetățean normal”

Astfel de cereri au fost și din partea parlamentarilor din legislativul trecut, care nu au mai prins locuri de deputați sau senatori, după alegerile din 2016. Ionel Agrigoroaei, care a intrat pe listele partidului înființat de Dan Diaconescu, iar sfârșitul mandatului de senator l-a prins în UNPR, spunea în 2015 că un demnitar ar trebui remunerat cu minim 3.500 de euro. Senatorul spunea că trebuie să vină „în costume” și să-și schimbe „în fiecare zi și cămășile și absolut tot”.

Și fosta deputată PNL Steliana Miron a fost în centrul atenției pentru o declarație în care spunea că indemnizația de parlamentar nu i-ar ajunge „nici pentru coafor”.

În 2015, atunci când s-a pus în discuție problema pensiilor speciale pentru parlamentari, fostul deputat Marius Manolache a declarat că nu se poate pune egalitate între un demnitar, care „are o răspundere extraordinară” și un „cetățean normal, fie el muncitor, inginer, medic”.

„Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic, şamd.”, a declarat Marius Manolache.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.