S-a redeschis cabana Caraiman, cumpărată de violoncelistul Alexandru Tomescu. Turiștii se pot caza din nou într-un peisaj de vis

cabana caraiman
Foto: Alexandru Tomescu / Clubul Alpin Român (Facebook)

Începând cu data de 3 august s-a redeschis cabana Caraiman din Munții Bucegi, care a fost cumpărată anul trecut de celebrul violonist Alexandru Tomescu tocmai cu scopul de a o reintroduce în circuitul turistic.

Anunțul a fost făcut de Clubul Alpin Român pe pagina oficială de Facebook:

„Mesaj din partea lui Alexandru Tomescu, proprietarul cabanei Caraiman, și membru al CAR București:

De mâine (3 august – n.r.) la cabana Caraiman va veni Florin Codleanu – nu este doar un bucătar excepțional (și nu exagerez), ci și un iubitor și cunoscător al muntelui, poet, prozator și pentru următoarele 2 sau 3 luni – cabanier full time la Caraiman!

Așadar cabana va fi deschisă permanent până pe 1 Octombrie, posibil chiar 1 Noiembrie dacă vor fi vizitatori. Tel. lui Florin e +40 (751) 839 241. Vă rog să îl contactați direct în cazul în care vreți să rămâneți peste noapte la cabană.

Având pe cineva permanent la cabană voi putea progresa mai eficient peste vară cu mai multe îmbunătățiri care au tot așteptat. Bun venit în echipa, Florin!! Va așteptăm cu drag la cabană!”

Alexandru Tomescu a cumpărat cabana în toamna anului 2022 de la un om de afaceri britanic, ce a deținut-o în ultimii 16 ani, și care a folosit-o mai mult pe post de casă de vacanță. El o scosese la vânzare încă din 2019, pentru suma de 200.000 de euro. Până la urmă, cei 2 au bătut palma pentru un preț ceva mai mic, a relatat la acea dată profit.ro.

În vârstă de 46 de ani, Alexandru Tomescu a ajuns prima dată la cabana Caraiman în urmă cu peste 20 de ani, când era student. A dormit la prici și-l cunoștea pe cabanierul de atunci, Adrian Mazilu.

cabana caraiman
Concertul de încheiere a Cursurilor de Măiestrie Artistică și Excelență în Muzică Clasică, Master Class, de Vioară și Chitară Clasică – „Enescu Experience” a fost organizat la cabana Caraiman. Foto: Alexandru Tomescu (Facebook)

Situată pe versantul prahovean al Munților Bucegi, la intrarea în Valea Jepilor, cabana a fost construită în anul 1937 la altitudinea de 2.025 de metri, pe o terasă numită Șaua Mică a Caraimanului.

Cabana este așezată într-un loc foarte pitoresc. De pe terasa ei se pot vedea pereții stâncoși ai Caraimanului și ai Jepilor Mici.

cabana caraiman
Concertul de încheiere a Cursurilor de Măiestrie Artistică și Excelență în Muzică Clasică, Master Class, de Vioară și Chitară Clasică – „Enescu Experience” a fost organizat la cabana Caraiman. Foto: Alexandru Tomescu (Facebook)

Cabana Caraiman a fost ridicată de asociația Grupul Alpin Brav, finanțările fiind suportate de Oficiul Național de Turism (O.N.T.) și de asociație. Acoperișul cabanei a fost luat de vânt și înlocuit în 1938, 1947 și 1959, potrivit Wikipedia.org.

Cabana are 40 de locuri și este încălzită cu gaze naturale.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.