Românii vor fi numărați în 2021: Tot ce trebuie să știi despre recensământ

La protestele din România au participat sute de mii de oameni
Recensământ România 2021. Foto: Facebook / Corupția Ucide

Noul recensământ al populaţiei şi locuinţelor din România ar urma să se desfăşoare între iulie şi noiembrie 2021, potrivit unui proiect de lege intrat în dezbatere publică.

Cetățenii români vor putea completa online formularele de recenzare, iar cei care nu fac acest lucru vor fi numărați după metoda clasică, cu interviuri față în față.

Cei care aleg, însă, varianta internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul utilizării cu predilecție a acestei metode.

Recensământul este obligatoriu pentru „persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România” şi pentru „persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni”.

Refuzul de a participa la recensământ se pedepsește cu amendă contravențională.

”Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole”, se precizează în proiectul de lege.

Cetățenii vor trebui să modifice informațiile deja completate în formular care nu corespund cu realitatea, cât și să completeze adresa reședinței obișnuite, dacă nu corespunde cu adresa de domiciliu.

Românii care se recenzează online trebuie să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual, dar și despre gospodărie și despre clădirea în care este amplasată locuința, dacă acestea nu au fost deja completate.