Remdesivir pentru 500.000 de pacienți europeni. Comisia UE a semnat un contract

coronavirus spital seringă fiolă cercetare tratament doctor medic perfuzie
Foto: skeeze / pixabay.com

Comisia Europeană a semnat un contract cadru cu compania farmaceutică Gilead pentru furnizarea de doze de Remdesivir pentru 500.000 de pacienți din Europa, au anunțat autoritățile europene într-un comunicat de presă.

Medicamentul, vândut sub numele de brand Veklury, va ajunge și în România, dacă statul român va decide să îl cumpere.

Contractul cadru are 36 de semnatari: toate țările membre UE, țările din EEA care nu sunt membre UE (Liechtenstein, Islanda și Norvegia), Marea Britanie, precum și 6 țări candidate sau potențial candidate pentru a deveni membre UE (Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina).

Toate aceste state pot acum să plaseze comenzi pentru a achiziționa direct medicamentul Veklury. La această oră, Veklury este singurul medicament autorizat în UE pentru tratamentul pacienților COVID-19 care au nevoie de oxigen.

„Astăzi, am asigurat accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți. Facem toate eforturile posibile pentru a oferi acces la terapii sigure și eficiente împotriva COVID-19. Prin mecanismul nostru de achiziții comune, ajutăm țările din Europa să își unească forțele pentru a avea acces la echipamente și medicamente vitale. Întotdeauna suntem mai puternici împreună”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Semnarea acestui contract cadru vine după ce Comisia Europeană a mai încheiat un contract cu Gilead pentru Remdesivir pentru aproximativ 33.000 de persoane, doze ce au fost distribuite în UE și în Marea Britanie începând din luna august. Acest contract, ce a avut o valoare totală de 70 de milioane de euro, a fost finanțat prin intermediul unui instrument pentru urgențe al Comisiei Europene.

Acum, contractul cadru va asigura condițiile necesare pentru ca țările să aibă un flux neîntrerupt de Veklury dacă se decid să cumpere medicamentul.

Foto: skeeze / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.