Reguli noi pentru plata cu cardul în magazinele mici

Parlamentarii vor să modifice legea care obliga magazinele mici să accepte plata cu cardul, scutindu-i pe cei care au cifra de afaceri mai mică de 50 de mii de euro pe an.

De la 1 ianuarie 2017, potrivit legii, peste 60 de mii de magazine cu cifre de afaceri anuale între 10 mii şi 50 de mii de euro erau obligate să dețină terminale POS şi să accepte plata cu cardul.

Sancțiunile financiare sunt punitive, ajungând și la 7.500 de lei. O astfel de amendă poate închide o mică afacere.

Noua inițiativă legislativă dorește eliminarea obligației de a accepta plata cu cardul la firmele cu cifra de afaceri anuală de sub 50.000 de euro. Inițiatorii legii spun că proprietarii micilor magazine din mediul rural s-au plâns că nu au posibilitatea să își monteze terminalele POS, scrie Digi 24.

În multe sate din România, bătrânii folosesc rar cardurile, iar cifrele de afaceri ale magazinelor sunt mici.

Nu doar comercianţii sunt obligaţi ca de la 1 ianuarie să aibă POS-uri, ci şi furnizori de utilităţi şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi şi penalităţi.

De la 1 ianuarie 2017, comercianţii pot să le permită clienţilor să retragă până la 200 de lei de pe card, din magazin, cu un comision de 1 la sută. În România sunt peste 15 milioane de carduri şi sunt instalate peste 150.000 de POS-uri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.