Raed Arafat dă vina pe nerespectarea regulilor și pe dezinformări pentru noul val de infecții cu COVID-19

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

După ce Grupul de Comunicare Strategică a raportat cel mai mare număr de cazuri înregistrate într-o singură zi în România de la debutul epidemiei de coronavirus, secretarul de stat pentru situații de urgență Raed Arafat a declarat că transmiterea comunitară a prins putere din cauza nerespectării regulilor de către unii cetățeni și operatori economici.

”Avem creștere semnificativă continuă. Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

Secretarul de stat a mai spus și că ”dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios.”

Astăzi au fost raportate 555 de noi teste pozitive la infecția cu COVID-19.

Cel mai mare număr de noi cazuri înregistrat până acum în 24 de ore în România

În urmă cu câteva zile, vă prezentam proiecțiile unui epidemiolog român, conform cărora în a doua jumătate a lunii august, numărul de cazuri pozitive depistate zilnic va fi de peste 800. Puteți citi mai multe aici.

Raed Arafat crede că dezinformarea a provocat evoluția epidemiologică nefavorabilă.

”Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosesc ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile. Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni. Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării”, a mai declarat Arafat.

Acesta a vorbit și despre clarificarea cadrului legislativ.

”E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea. Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui. Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează”, a răbufnit Arafat.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.