Proiect de lege. Închisoare pentru protestarii care „împiedică exercitarea puterii de stat”

protest anti amnistie si gratiere
Săptămâna trecută, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a condamna legea anti-amnistie și grațiere. Foto: pagina de Facebook ”Corupția ucide”

Actualizare 09:22. Potrivit Hotnews, Tudor Ciuhodaru invocă cazurile în care se cere independența Ținutului Secuiesc și afirmă că proiectul este îndreptat împotriva „abordărilor extremiste, separatiste, revizioniste” ce „atacă esența statului român”.

Parlamentarul PSD afirmă că astfel dorește pedepsirea formelor de încălcare a articolelor 1 și 13 din Constituție, dar în proiect nu este precizat acest lucru. Articolul 1 din legea fundamentală prevede ca „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, iar Art. 13 arată că, „în România, limba oficială este limba română”.


În Senatul României a ajuns un proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani, dacă prin manifestația lor „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori îngreunează sau împiedică exercitarea puterii de stat”. Potrivit Digi24, inițiatorul este deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

În acest context trebuie precizat faptul că purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a declarat, în urmă cu patru zile, că activitatea Guvernului a fost „obstrucționată temporar” din cauza presiunii protestelor.

„Trebuie să explicăm faptul că Guvernul a fost blocat o anumită perioadă din cauza manifestărilor (n.r. corect – manifestațiilor) care au avut loc, lucrurile sunt clare, datorită presiunilor la care a fost supus.

În mod evident că în această perioadă Guvernul a fost încetinit și că mare parte din timpul prim-ministrului a fost alocat acestei probleme spinoase. Sigur, este un factor care a contribuit la obstrucționarea temporară, pe parcursul acestei perioade, a activității Guvernului”, a declarat Adrian Dobre. Întrebat dacă au existat și alte presiuni, în afara protestelor, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns „despre acelea vorbim”.

În primele zile de proteste, președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea, referindu-se la președintele Klaus Iohannis, după ce și-a făcut apariția printre protestatari, că a condus o „mineriadă, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept”.

„E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimă prin votul democratic. Vrea în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese”, spunea Liviu Dragnea.

Apariția acestui proiect de lege, depus la Senat, a fost sesizată de Elena Calistru, de la Asociația Funky Citizen.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.