Care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume

Potrivit unui studiu recent, cetățenii germani și cei suedezi sunt cei mai avantajați când vine vorba să călătorească.

Nemții și suedezii pot intra, fără viză, în 158 de țări, susține studiul Passport Index, realizat de Arton.

Pe locul doi în top sunt Finlanda, Franța, Elveția, Spania și Marea Britanie. Posesorii de pașapoarte emise de aceste state nu au nevoie de viză în 157 de țări.

Sud-coreenii sunt cei mai privilegiați non-europeni când vine vorba de libertatea de a călători, fiind pe locul 3 în Passport Index, cu 156 de țări în care nu au nevoie de viză, la egalitate cu belgienii, olandezii, norvegienii, italienii și danezii.

Cetățenii americani ocupă poziția a patra în top, japonezii sunt cu o treaptă mai jos, în timp ce canadienii și neo-zeelandezii pot intra fără viză în 153 de țări.

România este abia pe locul 15 în această ierarhie, la egalitate cu Croația. Cetățenii români nu au nevoie de viză în 143 de țări.

Pașaportul românesc este mai puternic decât cel brazilian, de exemplu, sau decât cele emise în Hong Kong, Israel, Mexic, Emiratele Arabe Unite sau Rusia.

În schimb, bulgarii și ungurii pot vizita mai multe țări fără să aibă nevoie de viză decât românii.

Cele mai slabe pașapoarte sunt cele deținute de cetățenii afghani, care pot intra fără viză în doar 24 de țări, Pakistan (27), Irak (29), Somalia și Siria (31).

Canada ar putea renunța la vizele pentru români