Primar Râmnicu Vâlcea alegeri 2016. Cine a câștiga primăria

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

UPDATE 10:00. PSD a câştigat alegerile în judeţul Vâlcea, că număr de voturi pentru Consiliul Judeţean, potrivit datelor parţiale furnizate de BEJ, liberalii adjudecandu-şi însă cele mai multe primarii.

Astfel, după centralizarea a 90% din secţiile de vot, PSD a obţinut 65.062 de voturi, în timp ce PNL a obţinut 59.261 de voturi. PER a obţinut 14.215 voturi, iar ALDE şi-a adjudecat 11.921 de voturi.

Potrivit acestor date parţiale, doar cele 4 formaţiuni politice ar urmă să reprezinte configuraţia politică a Consiliului Judeţean.

Liberalii şi-au adjudecat 52 de primarii, social-democraţii – 32, ecologiştii – 2, ALDE – 2, iar la o primărie este câştigător un independent, potrivit rezultatelor în urmă numărătorii paralele efectuate de partidele din Vâlcea.

Astfel, liberalii au reuşit să-şi adjudece primăriile din oraşele Bălceşti, Berbeşti, Ocnele Mari, Brezoi, Călimăneşti, Govora, în timp de PSD a obţinut victoria în municipiul Drăgăşani şi oraşele Băbeni, Horezu, Băile Olăneşti.

De remarcat faptul că atât PNL cât şi PSD au făcut schimb de oraşe faţă de mandatul 2012- 2016, liberalii pierzând în detrimentul PSD oraşele Horezu şi Băbeni, dar au luat de la social-democraţi oraşele Bălceşti şi Ocnele Mari.

PSD a pierdut însă Primăria Râmnicu Vâlcea, cea care revine fostului primar democrat-liberal de până în 2010, Mircia Gutău, oferind astfel Partidului Ecologist Român o primărie reşedinţa de judeţ. Ecologiştii au reuşit să câştige şi Primăria comunei Măciucă.

Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, între anii 2004 – 2010 şi a fost condamnat definitiv în două dosare de corupţie.

UPDATE 23:00. Potrivit unor informații pe surse, în urma numărătorii paralele a partidelor, la Râmnicu Vâlcea ar fi câștigat Mircia Gutău. Revenim cu amănunte.

Primar Râmnicu Vâlcea alegeri 2016. Candidați Primăria Râmnicu Vâlcea:

Partidul Romania Unita – Bragau Florin
Partidul National Liberal – Craciunescu Grigore
Partidul Social Romanesc – Dorobantu Constantin
Partidul Romania Mare – Dragnea Cornelia
Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor – Grigorescu Remus
Partidul Ecologist Roman – Gutau Mircia
Partidul National Democrat – Mardale Ion
Partidul Social Democrat – Radulescu Romeo
Partidul Socialist Roman – Rotaru Constantin
Candidat Independent – Stoica Constantin Mircea
Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) – Tanislav Constantin

Primar Râmnicu Vâlcea alegeri 2016

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Alegătorii își pot exprima votul în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Dacă nu știți exact secția la care trebuie să votați, puteți verifica pe siteul Registrului Electoral. https://registrulelectoral.ro/

Primar Râmnicu Vâlcea alegeri 2016

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

La aceste alegeri locale va fi implementat și un sistem informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni voturile ilegale. Mai exact, fiecare secție de votare va avea un operator de computer. Acesta va scana fiecare carte de identitate și cod numeric al celui care votează. Este verificat imediat și în cazul în care se constatată că a mai votat o dată, automat este trimisă o alertă către un centru de comandă de la Ministerul de Interne.

Primar Râmnicu Vâlcea alegeri 2016

Autoritatea Electorală Permanentă spune că nu sunt riscuri de blocare ale sistemului, care este devoltat în colbaorare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.