Primar din Ilfov, șpagă uriașă: 1,9 milioane de euro și terenuri în valoare de peste 2 milioane de euro

Valeriu Anton
Primarul Valeriu Anton din Corbeanca. Foto: lumeapolitica.ro

Primarul din comuna Corbeanca, județul Ilfov, Valeriu Anton, este acuzat de procurorii DNA că a luat mită 1,9 milioane de euro și două terenuri pe care le-a vândut cu peste 2 milioane de euro, anunță DNA într-un comunicat de presă.

În total, el este acuzat că a primit bani și bunuri în valoare de circa 4 milioane de euro.

Primarul Valeriu Anton, care este și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a fost reținut de DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat de:

  • luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
  • spălare a banilor,
  • instigare la spălare a banilor, în formă continuată.

În cauză a fost reținută și o persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor.

În perioada 2011-2017, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, primarul ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în dosar), suma de 1,41 milioane de euro.

Bani au fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită au fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care a fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani.

Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, Valeriu Anton ar fi pretins – de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren – jumătate din drepturile revendicate.

În schimb, primarul a promis să efectueze demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de persoanele respective.

După soluționarea cererilor, Anton a intrat în posesia a 7 ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1,55 milioane de euro), a 9 hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.000 de euro.

Valeriu Anton este primar în Corbeanca – una dintre cele mai bogate comune din țară – din anul 2008.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.