Prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech. De săptămâna viitoare începe vaccinarea

FOTO: Elchinator/Pixabay.com
FOTO: Elchinator/Pixabay.com

Marea Britanie a anunțat miercuri dimineață că a aprobat administrarea vaccinului dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech. Vaccinarea va începe de săptămâna viitoare.

„Guvernul a acceptat astăzi recomandarea Agenției de Reglementare pentru Medicamente și Produse Medicale de aprobare a utilizării vaccinului Pfizer / BioNTech pentru Covid-19. Vaccinul va fi disponibil în tot Regatul Unit săptămâna viitoare”, a anunțat guvernul britanic.

Marea Britanie devine prima țară din lume care aprobă acest vaccin, iar potrivit unor surse citate de Financial Times, imunizarea va începe pe 7 decembrie. Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze din acest vaccin.

Sâmbătă, premierul Boris Johnson la numit pe Nadhim Zahawi, secretar de stat pentru mediul de afaceri, drept responsabil pentru vaccinarea contra noului coroanvirus.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu cele două companii farmaceutice, Pfizer (SUA) și BioNTech (Germania) pentru a achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

„Sunt foarte fericită să anunț înțelegerea încheiată azi cu companiile Pfizer și BioNTech de achiziție a 300 de milioane de doze de vaccin. Cu acest al patrulea contract ne asigurăm un portofoliu solid de vaccinuri-candidat, cele mai multe dintre ele aflate într-o fază avansată de testare. Odată ce vor fi autorizate, vor fi livrate imediat și astfel vom fi mai aproape de o soluție durabilă pentru această pandemie”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă transmis de CE.

Uniunea Europeană va plăti un preț mai mic decât cel de 19,50 de dolari pentru o doză, cât e în SUA. Prețul reflectă și sprijinul financiare pe care l-a acordat UE și Germania în faza de dezvoltare a vaccinului. Un oficial al UE, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat că prețul convenit de UE „este mai aproape de 20 de dolari decât de 10”, însă nu a oferit un preț exact.

SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, iar preţul pe care îl va plăti este neclar.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.