Premierul a anunțat plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze de la 1 februarie

Nicolae Ciucă
Sursa: gov.ro

Primul ministru Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința coaliției s-a decis scăderea plafonului la energie electrică și gaz și creșterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. Liderii coaliției au decis să nu reducă TVA-ul cu 19%, așa cum cerea PSD.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW.

Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW.

De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a spus Ciucă, la Parlament.

Premierul a mai spus că 1 milion de facturi au fost emise greșit și vor fi recalculate, fără ca românii să fie debranșați sau să plătească penalități.

„Din discuțiile pe care le-am avut, cifra a depășit un milion de facturi greșite. Ați văzut că a fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni și vreau să asigur toată populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora.

În felul acesta, considerăm că ușa Guvernului este cât se poate de deschisă la dispoziția cetățeanului și folosim orice instrument de care dispunem”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, după ședința coaliției, prima din acest an.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.