Premieră. Românii se vor putea vaccina împotriva gripei în farmacie

vaccinare
Foto: kfuhlert / pixabay.com

Vaccinul împotriva gripei se va putea administra și în farmacii. Este o premieră pentru sistemul medical românesc. Vaccinarea în farmacii îi va scuti pe cei care doresc să se vaccineze să mai facă un drum în plus la medicul familie.

Ministerul Sănătății se pregătește să aprobe un program pilot de 180 de zile în acest sens.

Vaccinarea în farmacii era dorită de mult timp de o parte dintre medici și de asociațiile de pacienți cronici.

„În vederea creșterii accesibilității la servicii de vaccinare, a acoperirii vaccinale în cazul vaccinului gripal și pentru asigurarea accesului populației cât mai larg, la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere, este necesară ca această activitate de vaccinare antigripală, să se deruleze și la nivelul farmaciilor comunitare”, se arată în referatul de aprobare a Ordinului publicat în transparență decizională.

Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare; costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, se arată în proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății.

Intervalul orar în care se desfășoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere va fi afișat la loc vizibil în farmacia comunitară, se mai precizează în proiectul de Ordin.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.