Povestea românului care este primar în Spania

FOTO: Ambasada României în Spania
FOTO: Ambasada României în Spania

Un român este de 7 ani primar într-o localitate din Spania. Aurel Truță este originar din Alba Iulia și este primul și singurul primar în Peninsula Iberică de naționalitate română. Are 46 de ani și a ajuns în satul Paramo de Boedo prima dată cu o echipă de constructori, pentru o lucrare.

S-a îndrăgostit atât de tare de loc încât, pentru că era destul de aproape de locul său de muncă, s-a decis să-și ia o casă aici, unde locuiește cu familia de 15 ani. A devenit cunoscut și apreciat printre localnici și așa a decis să candideze la primărie și să și câștige.

„Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truţă despre locuitorii comunităţii pe care o administrează, aceasta fiind de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraş mic, deoarece în Spania edilii comunităţilor mici nu primesc salarii sau remuneraţii.

Se mândrește cu faptul că a reușit să repare clădinrea primăriei și a amenajat un cabinet medicale pentru localnici. Mai mult, a reușit să modernizeze sistemul de canalizare din localitatea aparținătoare Zorita del Paramo, a reabilitat o biserică, a amenajat un drum dintre Paramo de Boedo și Villaneceriel și a curățat cursul râului Boedo, care trece prin zonă. De asemenea, de când e el primar, localitatea a crescut de la 98 de locuitori la 126.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.