Povestea lui Jamie Oliver, unul dintre cei mai mari bucătari din lume

Jamie Oliver FOTO: Wikimedia Commons
Jamie Oliver FOTO: Wikimedia Commons

Jamie Oliver este cu siguranță unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume. S-a născut pe 27 mai 1975. Și o mare parte din copilărie și-a petrecut-o în pub-ul părinților din Essex. Cu timpul a început să devină un copil bun la toate în The Cricketers și la 16 ani, pentru că se îndrăgostise de bucătărie, s-a înscris la Westminister Catering College.

După ce a absolivit cursurile de bucătărie ale colegiului a început să lucreze la restaurante prestigioase din Marea Britanie și apoi și prin Europa. Dar viața i s-a schimbat total când producătorul unor emisiuni de gătit, Pat Llewelyn, l-a descoperit într-un documentar despre Riverside Cafe, un celebru restuarant londonez, unde Oliver era bucătar secunde.

Așa a ajuns, la 21 de ani, să apară în show-ul de televiziune „The Naked Chef”. A cucerit publicul cu personalitatea sa și cu rețetele sale în care pune ingrediente simple și populare, pe care toată lumea le știa.

Jamie Oliver a fost mereu atent la imaginea sa și cu cine s-a asociat și a vrut să ofere înapoi ceva celor dezavantajați din punct de vedere economic. Așa a apărut proiectul Fifteen, un restaurant caritabil în care a instruit 15 tineri dezavantajați pentru a lucra în domeniul alimentar. Proiectul, care a fost inclus și în show-ul tv Jamie`s Kitchen, s-a bucurat de un mare succes și s-au deschis și alte restaurante Fifteen în întreaga lume, de la Amsterdam la Melbourne. În aceeași perioadă fanii săi au început să caute tot mai mult pe internet și Jamie Oliver carti.

Însă, poate cel mai amplu proiect al său a fost în 2005, atunci când a încercat să introducă mâncare sănătoasă în cantinele școlilor. Susținătorii săi au spus atunci că e nevoie ca în școli să se predea materii adaptate la secolul în care trăim, precum lecții de nutriție sau Inteligenta Emotionala.

Guvernul a promis atunci o suplimentare a bugetului cu 280 de milioane de lire sterline pentru prânzul copiilor. Jamie a fost votat personajul inspirațional al anului.

Apoi, după acest succes, Jamie s-a orientat și către industria cărnii și a atras atenția asupra modului de creștere a puilor în ferme. În următoarea perioadă, magazinle au raportat o creștere a vânzărilor de carne de pui care au fost crescuți organic și fără chimicale.

Jamie Oliver are cinci copii și este căsătorit cu Juliette Norton, pe care o cunoaște din copilărie.