Trei sferturi dintre români vor ca țara să rămână în UE

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Orientarea europeană a românilor este la cote ridicate: aproape trei sferturi (73%) dintre participanții la un sondaj IRES cred că țara noastră trebuie să rămână în UE. 24% sunt de părere că România ar trebui să iasă din UE, iar proporțiile celor favorabili părăsirii Uniunii sunt mai ridicate în rândul respondenților cu vârste între 36 și 65 de ani, cu educație scăzută și a celor din mediul rural, arată sondajul realizat telefonic la începutul lunii aprilie.

Intrarea României în Uniunea Europeană este asociată pozitiv de către români, peste jumătate dintre participanții la studiu susținând că țara noastră a avut mai mult de câștigat odată cu integrarea.

Cei care susțin că țara noastră a avut mai mult de pierdut sunt persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani, cele cu educație scăzută, alături de cele care locuiesc în mediul rural și în Moldova.

În ultimii 10 ani, peste jumătate dintre români au călătorit într-o țară din Uniunea Europeană și tot peste jumătate au pe cineva în familie care muncește într-o țară europeană. De asemenea, unul din cinci români a lucrat, în ultimii 10 ani, într-o țară din UE, iar unul din 10 români are pe cineva în familie care studiază în Europa.

6% dintre participanții la studiu spun că au primit în ultimii 10 ani o finanțare europeană.

Războiul este văzut drept principala amenințare pentru Uniunea Europeană în următorii cinci ani de către 40% dintre români. Acesta este urmat, la mare distanță, de terorism (11%), de utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale (9%), de ieșirea din UE a unor state (9%), de imigrație (8%), dar și de dezinformare și fake news (7%).

Din perspectiva participanților la sondaj, România a avut de câștigat odată cu integrarea în UE în ceea ce privește: atragerea investițiilor străine, construcția de autostrăzi ori repararea drumurilor, dar și atunci când este vorba despre accesul la servicii de sănătate, despre îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile ori refacerea clădirilor/monumentelor istorice, crearea de locuri de muncă, de politica externă a țării ori de bunul mers al afacerilor românești.

Însă, atunci când este vorba despre agricultura românească, 57% cred că țara noastră a avut de pierdut sub acest aspect odată cu intrarea în UE.

Și dimensiunea luptei anticorupție este evaluată în mod negativ de către respondenți.

Volumul eșantionului: 1.108 respondenți, eroare maximă tolerată de ±2,9%. Perioada culegerii datelor: 1 – 4 aprilie 2024. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.