Povestea bătrânei care a debutat ca scriitoare la 87 de ani

ana demian
Ana Demian a debutat la 87 de ani. Foto: Captură Digi24

Ana Demian, o bătrână din satul hunedorean Orăștioara de Sus, a publicat un volum de poezii și de obiceiuri populare la vârsta de 87 de ani. Deși a absolvit 7 clase şi a muncit toată viața la CAP, femeii i-a plăcut să scrie, să compună și să mențină vii tradițiile specifice satului în care a trăit toată viața, relatează digi24.ro.

Ana Demian este unul dintre cei mai în vârstă autori de carte din România. Poeziile compuse de ea și colindele care i-au marcat tinerețea sunt adunate acum într-un volum de 100 de pagini. Volumul a fost tipărit cu ajutorul unui nepot şi al primarului.

„Eu m-am obișnuit să scriu demult, mai demult, de când am fost mai tânără, dar scriam mult versuri de înmormântare, era un obicei la noi”, a povestit sriitoarea pentru postul de televiziune.

Bătrâna care își citește creațiile îmbrăcată în straie tradiționale, cusute și brodate chiar de ea, spune că tot ce a compus este real și inspirat din ceea ce a văzut și a trăit: „Ţăran român, Măria Ta, aş vrea să-ţi cânt cu inima, un cântec ales din popor, din inimile tuturor, căci tu ai fost dintotdeauna așa cum știu că ești și-acuma”.

Precum tradițiile, multe colinde au rămas doar în amintirea bătrânei și în cartea scrisă de ea. Colinda plugarului, a preotului, colinda junelui sau colinda leului sunt doar câteva dintre ele.

Rămasă văduvă de 12 ani, Ana Demian are 2 copii și mai mulți nepoți și strănepoți. Una dintre cele mai mari bucurii ale sale este că, prin volumul publicat, a salvat o parte din tradițiile tinereții sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase peşteri de gheaţă din lume. Una dintre ele este în România
5 curiozităţi despre viaţa şi salariul din Legiunea Străină
Mesajul lui Nicolae, prinţul exilat: „A trecut un an profund nedrept, care mi-a răpit ţara”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.