Pisicile au fost declarate specie invazivă într-o țară din Uniunea Europeană

pisică pisici
Foto: Kessa / pixabay.com

Un institut de cercetare din Polonia a declarat pisicile domestice drept specie invazivă din cauza pagubelor aduse păsărilor și altor specii sălbatice, anunță Associated Press.

Wojciech Solarz, un biolog de la Academia Poloneză de Științe, a introdus specia „Felis catus” (numele științific al pisicii comune) în baza de date ce conține speciile invazive (baza de date a Institutului pentru Conservarea Naturii din cadrul Academiei Poloneze de Științe).

În baza de date erau trecute deja 1.786 de specii invazive.

Introducerea celei de-a 1.787 specie a stârnit nemulțumiri în rândurile polonezilor. Solarz a declarat pentru AP că, cel mai probabil, publicul larg a reacționat în acest fel deoarece oamenii au înțeles în mod greșit că institutul ar cere eutanasierea pisicilor.

Solarz susține că există un consens științific tot mai solid vizavi de faptul că pisicile domestice au un impact negativ asupra biodiversității (concret, asupra păsărilor și a mamiferelor pe care le vânează).

„Criteriile pentru a le include pe lista speciilor invazive sunt îndeplinite în procent de 100% de pisici”, a comentat el.

Potrivit biologului, pisicile omoară în jur de 140 de milioane de păsări în fiecare an în Polonia.

Institutul le recomandă proprietarilor de pisici să limiteze timpul pe care acestea îl petrec afară în timpul sezonului de reproducere a păsărilor.

Foto: Kessa / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.