Pete negre au apărut pe mare, lângă Portul Constanța. Autoritățile spun că e o problemă veche de 30 de ani

FOTO: Observatornews.ro
FOTO: Observatornews.ro

Pete mari de poluare au apărut în largul Portului Constanța. Biologii și specialiștii de la Apele Române cred că de vină e una dintre cele 50 de de nave care stau la coadă dă intre în port. În același timp, Autoritatea navală are o altă explicație și transmite că reziduurile ar proveni de la două vase care s-au scufundat în acea zonă în urmă cu 30 de ani.

Este vorba despre navele Paris și You Xiu, care s-au scufundat în apropiere de țărm din cauza unei furtuni puternice.

„Conform estimării noastre, presupunem că provine din zona epavalor Paris şi You Xiu, care sunt scufundate lângă digul de nord al Portului Constanţa. A mai existat o curgere în luna iunie a acestui an. A fost o poluare extraordinar de mică.

Se pare că aceasta e o reapariţie a poluării în aceeaşi zonă ca cea din iunie. În urma inspecţiei la navele din radă nu s-a identificat poluare. Nici pe corpul navelor, nici în ape”, a declarat directorul ANR, Laurențiu Dumitrache, pentru Observatornews.ro.

Scafandrii experimentați, care fac des scufundări în zonă spun că este exclus ca sursa poluării să fie cele două nave scufundate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.