Pas important pentru Autostrada Unirii. Un tronson a primit acord de mediu

autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructură (Facebook)

Secțiunea de munte Miercurea Nirajului – Vânători Neamț, din Autostrada Unirii, a primit acordul de mediu. Este vorba de o secțiune care are 159 de kilometri. După emiterea acestui acord se poate închide contractul pentru studiul de fezabilitate semnat cu proiectantul Acciona în 2019 și se fac următorii pași pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Acest lucru ar urma să se facă, cel mai probabil, spre sfârșitul verii.

,,Zi istorică pentru Autostrada UNIRII-A8, secțiunea montană, Miercurea Nirajului-Vanatori Neamț – 159 km. A fost emis Acordul de Mediu!

Sută la sută munca echipei Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu! Se împlinesc 16 ani ( 3 Mai 2007 – 3 Aprilie 2023), de când se vorbește oficial despre A8 ! Astăzi asistăm la un moment istoric prin emiterea acestui Acord de Mediu, care în 2011 era respins!

În 27 Ianuarie 2022, la ședința bilunară de progres de la CNAIR, documentația de mediu pe această secțiune era ZERO barat! Din februarie 2022 au început efectiv procedurile de mediu. Eu mi-am început activitatea de Consilier Personal al Ministrului Transporturilor în luna Februarie 2022, iar acest Acord de Mediu a fost unul dintre documentele pentru care m-am luptat la propriu în aceste 13 luni !

Urmează închiderea SF-ului pentru secțiunea montană, fără alte conditionalitati, avizarea în CTE CNAIR și CTE MT a acestui SF.

Apoi Interministeriala cu susținerea tuturor ministerelor implicate și HG pe indicatori tehnico-economici, finalizarea caietelor de sarcini și lansarea licitației de către CNAIR pentru: Completare studii geo + Proiectare + Execuție, cu termen final 2030”, a transmis Cătălin Urtoi, administrator al Companiei pentru Investiții Rutiere (CNIR) și consilier onorific al ministrului Tranporturilor, Sorin Grindeanu.