Parlamentul European acuză Rusia de propagandă anti-europeană

Parlamentul European FOTO: European Parliament/ pagina de Facebook
Parlamentul European FOTO: European Parliament/ pagina de Facebook

Parlamentul European a adoptat o rezoluția care critică propaganda anti-europeană a Rusiei. De asemenea, se precizează că există influențe ale Kremlinului inclusiv în Parlamentul European, prin partide de extremă dreapta sau populiste.

Potrivit Hotnews.ro, textul adoptat la Strasbourg cu 304 voturi pentru, 179 împotrivă și 208 de abțineri, susține că Parlamentul se declară „grav preocupat de dezvoltarea rapidă a activității inspirate de Kremlin în Europa, inclusiv dezinformarea și propaganda care vizează menținerea sau creșterea influenței Rusiei și slăbirea și divizarea UE”.

Deputații europeni spun că Moscova folosește „un panel extins de instrumente, printre care televiziunea de știri Russia Today (RT), „așa zise agenții de știri” sau „rețele sociale și troli pe internet”, pentru a „ataca valorile democratice din Europa” și crează impresia că „statele din vecinătatea estică a UE eșuează”.

„Rusia investeşte în aceste instrumente de dezinformare şi propagandă resurse financiare considerabile, angajate direct de stat sau de companii şi organizaţii controlate de Kremlin”, se arată în rezoluţie.

Parlamentul „deplânge susţinerea rusească pentru forţele anti-europene din Uniunea în ceea ce priveşte în special partidele de extremă dreapta, forţele populiste şi mişcările care neagă valori fundamentale ale democraţiilor liberale”, adaugă deputaţii.

„Propaganda şi intruziunea presei ruseşti sunt deosebit de viguroase şi adeseori inegale în ţările din vecinătatea estică” a UE, unde „presa națioanală (…) este adeseori slabă şi incapabilă să reziste forţei şi puterii mass media ruseşti”, precizează Parlamentul European.

În faţa acestei realităţi, „Uniunea trebuie să facă eforturi din comunicare strategică o prioritate, consacrandu-i mijloacele adecvate”, mai spun deputaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.