Pădurile virgine ale României, transformate în mobilier de lux pentru bogații Europei

Un reportaj realizat de postul France2 arată cum marii producători de mobilier din lume cumpără lemn tăiat ilegal din România.

Potrivit jurnaliștilor francezi, producători celebri de mobilier, precum IKEA, cumpără lemn tăiat din pădurile virgine din Munții Țarcu, din județul Caraș-Severin.

“Am lucrat cu jurnaliştii francezi cam doi ani la realizarea acestui reportaj. Acolo (n.r. – în Caraş-Severin) e centrul biodiversităţii din România, dar şi centrul distrugerii. Ideea reportajului a fost simplă. Am mers într-o pădure virgină, am urmărit lemnul la depozit, de la depozit la firma care l-a tăiat, la fabrică de la Sebeş, de acolo la depozit la Cluj şi de acolo pe toată planeta, unde ajunge aceea noptieră”, a precizat Gabriel Păun, președintele organizației de mediu Agent Green, care încearcă să oprească tăierea pădurilor virgine din România.

Păun susține că Romsilva ”taie peste posibilitatea de exploatare și, în general, taie prost”, adăugând că instituția de control, Garda Forestieră este ”leșinată”. ”Dacă vorbim de parcurile naţionale şi de pădurile virgine, interpretează legea după bunul lor plac”, mai spune el pentru Adevărul.

Aproape 30.000 de metri cubi de lemn, provenind din pădurile virgine din Munții Țarcu (1.386 de hectare), au fost deja extrași, de pe un singur versant, în ultimii cinci ani de o singură firmă.

Marile companii de mobilier din Europa, care susțin că promovează gestionarea responsabilă a pădurilor, cumpără lemnul tăiat ilegal în România.

Puteți urmări documentarul jurnaliștilor francezi mai jos: