Orașul unde 10% din populație a dezvoltat anticorpi la coronavirus

stockholm mamă mame
Foto: miaikransen / pixabay.com

Datele publicate de autoritățile de sănătate publică din Suedia arată că, în luna iunie 2020, aproximativ 10% din populația capitalei Stockholm dezvoltase anticorpi pentru noul coronavirus, relatează Euronews.com.

Stockholm, un oraș cu o populație de 975.000 de persoane, este regiunea din Suedia cea mai lovită de criza COVID-19.

Însă în ultima lună procentul celor identificați că au dezvoltat anticorpi a fost chiar mai mare. Astfel, în ultimele 4 săptămâni, 17,6% dintre cei 140.000 de suedezi din zona metropolitană Stockholm care s-au înscris pentru teste gratuite de anticorpi au primit un rezultat pozitiv.

Pe de altă parte, un studiu recent realizat de Institutul Karolinska din Suedia sugerează că inclusiv unele persoane al căror test pentru anticorpi a fost negativ ar putea avea oarecare imunitate datorită celulelor imunitare specializate (celulele T), care identifică și distrug celulele infectate.

Procentul celor care au dezvoltat imunitate este atât de mare în Stockholm deoarece autoritățile suedeze au adoptat o cu totul altă strategie față de restul țărilor din Uniunea Europeană. În această țară nu au fost impuse reguli dure de carantină, iar magazinele, restaurantele și multe dintre școli au rămas deschise.

Deși acest fapt le-a permis suedezilor să ducă o viață aproape normală, numărul deceselor din cauza COVID-19 din Suedia este foarte mare raportat la populație. Concret, în Suedia au murit peste 5.600 de oameni din cauza noului coronavirus. Țara se află pe locul 7 în lume la numărul de morți la 1 milion de persoane, cu 556 de decese la un milion de locuitori.

Suedia stă mai prost decât țări precum SUA sau Brazilia, unde numărul de decese la 1 milion de locuitori este de 433, respectiv 374.

Pentru comparație, numărul de decese provocate de COVID-19 în România este de 106 la 1 milion de oameni.

Foto: miaikransen / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.