Parlamentul European a eliminat trecerea la ora de vară și invers

ora de vară
Foto: geralt / pixabay.com

Parlamentul European a votat astăzi pentru eliminarea trecerii de la ora de vară la cea de iarnă și invers. Până acum, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers era obligatorie în Uniunea Europeană.

Proiectul de lege a fost adoptat de eurodeputați cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri.

Practic, în viitor, toate țările care sunt membre în Uniunea Europeană vor fi obligate să nu mai dea ceasurile înainte sau înapoi. Totuși, legea votată le permite statelor membre să aleagă să rămână fie pe ora de vară, fie pe ora de iarnă.

Legea se aplică din 2021. Deși Comisia Europeană ceruse ca trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers să fie eliminată din anul 2019, Parlamentul European a decis ca acest lucru să aibă loc din 2021.

În acest an, românii vor trece ca de obicei la ora de vară pe 31 martie 2019, când ceasurile vor fi date cu o oră înainte, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Ce se întâmplă cu ora de vară în viitor

Din 2021, statele membre vor avea opțiunea să rămână pe ora de vară sau pe ora de iarnă.

Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, eurodeputații vor ca statele membre să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul UE.

Dacă va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcționarea în bune condiții a pieței unice, Comisia va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maximum 12 luni.

Textul adoptat reprezintă poziția Parlamentului pentru negocierile cu miniștrii UE în vederea adoptării formei finale a normelor propuse.

De a votat Parlamentul European pentru eliminarea trecerii la ora de vară și invers

Parlamentul European a luat această decizie după ce a analizat mai multe studii care au ajuns la concluzia că schimbarea orei nu aduce niciun beneficiu pentru populație. În plus, în ultimul timp au existat mai multe petiții inițiate de cetățeni care au susținut că schimbarea orei de două ori pe an are efecte negative asupra oamenilor, aceștia fiind obligați să se adapteze la noua oră.

În ceea ce privește energia, anumite cercetări au ajuns la concluzia că economia de energie datorită trecerii la ora de vară este insignifiantă.

Erată: În această știre s-a afirmat inițial, în mod incorect, că anul 2019 este ultimul an în care ceasurile vor fi date înainte / înapoi. De fapt, schimbarea va fi introdusă din anul 2021. Anul 2019 fusese propus de Comisia Europeană, însă Parlamentul European a decis să voteze o variantă diferită (cea cu 2021). Ne cerem scuze pentru eroare. 

Vremea pe 15 zile. De la – 4 la 21 de grade

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.