Oana Lasconi spune că regretă felul în care a făcut declarația despre mama ei, primarul USR Elena Lasconi

oana lasconi
Foto: Instagram

Oana Lasconi, fiica primarului USR din Câmpulung Muscel Elena Lasconi, a publicat un nou mesaj pe Instagram, în care mărturisește că regretă felul în care a făcut prima sa declarație, în care a spus că „absolut dezgustată, dezamăgită și șocată” de faptul că mama ei a votat „Da” la referendumul organizat pentru interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex în România.

„Bună. În primul rând aș vrea să le mulțumesc celor care mi-au arătat susținere în perioada asta dificilă. Vă apreciez din toată inima.

În al doilea rând, aș vrea să spun că regret felul în care am făcut declarația de sâmbătă. Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte și să fac declarații când emoția era la maxim. Asta e clar.

Regret felul în care am făcut-o, regret momentul în care am făcut-o. Ar fi trebuit să fiu mai diplomată și este o lecție destul de dură pentru mine. Dar o lecție pe care vă jur c-am învățat-o”, a declarat Oana Lasconi într-o postare video publicată pe Instagram.

În vârstă de 31 de ani, fiica Elenei Lasconi trăiește la Paris și spune că este membră a comunității LGBTQ+.

„Acest scandal mi-a demonstrat un lucru clar – și anume că avem foarte, foarte mult de muncă. Homofobia nu înseamnă doar ură sau frică, cum am mai văzut pe internet. Înseamnă și o dezaprobare, o discriminare.

M-am gândit zilele astea și la generațiile mai vechi LGBTQ+ care au suferit văzând că e criminalizat felul în care ele există. Nici nu-mi pot imagina cum s-au simțit acești oameni. Trebuie să ne folosim vocea și pentru ei, nu numai pentru tinerii LGBTQ+ din România.

Unii au spus că am folosit asta drept rampă de lansare în politică. Permiteți-mi să vă liniștesc, politica din România este mult prea struțo-cămilă ca să am eu ce să caut în ea. Din punct de vedere ideologic, mi se pare un haos. Dar ce îmi doresc din toată inima să fac este să susțin comunitatea LGBTQ+. Asta este ce vreau. Îmi doresc să oprim acest scandal, șă-l încheiem și să pornim un dialog.

Haideți să fim mai buni și mai toleranți astăzi, să ne respectăm, dar vă rog frumos, vă rog din toată inima să înțelegeți că o părere nu poate fi sinonimă cu un vot pentru îngrădirea unor drepturi. E foarte important să putem să pornim dintr-o zonă comună. Părerile sunt cu totul altceva. Haideți să ne respectăm astăzi și să începem să visăm la o Românie mai bună, din toate punctele de vedere. La oameni mai fericiți, la un trai mai bun. Haideți să pornim un dialog”, a mai spus Oana Lasconi.

Sâmbătă, după ce Elena Lasconi a declarat într-un interviu la postul de televiziune Prima TV că a mers la referendumul organizat de Coaliția pentru Familie și că a votat în favoarea familiei tradiționale.

Concret, referendumul din 2018 a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din articolul 48 din Constituție cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Referendumul a eșuat însă, deoarece nu a fost atins pragul de validare.

„Sunt ortodoxă și din punctul meu de vedere consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, a spus Elena Lasconi în interviu.

La scurt timp după aceea, fiica sa a reacționat pe Instagram.

„Sunt absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat „Da” la referendumul Coaliția pentru Familie, pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie. Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiica ei, însă și ca un membru al acelei comunități. Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, a spus Oana Lasconi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.