O insulă a apărut brusc în Oceanul Pacific, în numai 11 ore

insulă vulcanică pacific
Foto: NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin, / Landsat / U.S. Geological Survey

O nouă insulă vulcanică a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, în Insulele Tonga, într-o regiune unde sunt foarte mulți vulcani subacvatici, anunță Earth Observatory NASA.

Unul dintre acești vulcani a devenit activ pe 10 septembrie și a început să arunce în aer lavă, cenușă și abur.

La doar 11 ore de la debutul erupției, o nouă insulă a apărut deasupra apei. Satelitul Landsat 9 a realizat o fotografie a tinerei insule la data de 14 septembrie.

În jurul insulei se vede apă de culoare verzuie – cercetările sugerează că apa de mare este acidă și extrem de fierbinte, conținând particule de materie, fragmente de rocă vulcanică și sulf.

La data de 14 septembrie, cercetătorii de la Serviciul Geologic din Tonga au estimat că insula are o suprafață de 4.000 de metri pătrați și o înălțime de 10 metri. Până la 20 septembrie, insula era de 6 ori mai mare: crescuse până la 24.000 de metri pătrați.

Regiunea dintre Tonga și Noua Zeelandă unde a apărut insula are cea mai mare densitate de vulcani subacvatici din lume. Aici se află zona de subducție Tonga-Kermadec, o regiune unde se ciocnesc 3 plăci tectonice (Placa Pacifică se scufundă sub alte două plăci mai mici, ceea ce duce la apariția unor vulcani foarte activi).

Potrivit Observatorului NASA, insulele create de vulcanii submarini au, adesea, o viață scurtă, însă în unele cazuri pot rezista ani de zile. De exemplu, o insulă ce a apărut în 2020 după o erupție ce a durat 12 zile a dispărut după 2 luni. Însă o insulă creată anterior de același vulcan, în 1995, a putut fi văzută timp de 25 de ani.

Vă recomandăm și:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.