O femeie a stat singură 500 de zile într-o peșteră

Beatriz Flamini, o practicantă de sporturi extreme a stat 500 de zile într-o peșteră din Spania. Nu a avut niciun contact uman în tot acest timp și nici acces la vreo informație, potrivit BBC.com. Când a intrat în peșteră era încă pandemie, iar Rusia nu invadase Ucraina.

Sportiva, în vârstă de 50 de ani, a luat parte la un experiment care a fost monitorizat foarte atent de o echipă de oameni de știință. Din această echipă au făcut parte psihologi, cercetători, speologi. E important de precizat că niciunul dintre aceștia și nici o altă persoană nu a luat legătura cu ea.

„Sunt încă blocată pe 21 noiembrie 2021. Nu știu nimic despre lume”, a declarat ea, la ieșirea din peșteră.

În perioada de 500 de zile a făcut exerciții fizice, a desenat și a împletit căciuli. De asemenea, a citit 60 de cărți și a băut 1.000 de litri de apă.

Despre experiența ei, Beatriz Flamini a spus că a fost „excelentă și fără egal”. „Când au venit să mă ia, dormeam. Am crezut că s-a întâmplat ceva. Nu-mi terminasem cartea”, le-a spus ea reporterilor.

Cel mai dificil moment a fost când s-a confruntat cu o invazie de muște în interiorul peșterii, care au depus larve.

De asemenea, a mai relatat și că a avut „halucinații auditive”. „Ești tăcut și creierul inventează”, a spus ea.

„Nu vorbeam cu mine însămi cu voce tare, dar aveam conversaţii interne şi mă înţelegeam foarte bine cu mine însămi”, a glumit ea. „Trebuie să rămâi conştient de sentimentele tale. Dacă ţi-e frică, este ceva firesc, dar nu lăsa niciodată panica să te cuprindă, altfel rămâi paralizat” – este sfatul sportivei.

Ea a spus că se va lăsa pe mâna medicilor pentru a studia impactul izolării asupra corpului şi minţii sale înainte de a planifica noi proiecte de alpinism şi speologie.

Cineva şi-a făcut curaj la un moment dat să pună întrebarea la care se gândea toată lumea: Cum rămâne cu amenajarea toaletelor acolo jos? Spre surprinderea tuturor, Flamini a fost imperturbabilă, explicând că şi-a lăsat deşeurile corporale la un punct de colectare.

A fost la fel de expeditivă şi în legătură cu spălarea mult amânată: „Încă nu am făcut duş. Dar, pe de altă parte, sunt o sportivă extremă. Aş putea rezista încă 500 de zile”, a spus ea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.