Nokian promite salarii de peste 2.000 de euro în viitoarea fabrică din România

FOTO: VenV/Pixabay.com
FOTO: VenV/Pixabay.com

Compania finlandeză Nokia Tyres, care a transmis că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România, după ce s-a retras din Rusia, va primi ajutor de stat, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Ajutorul de stat va fi sub formă de grant în valoare de aproximativ 99,55 milioane de euro, prin care se va asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor. Acest ajutor va fi acordat după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană.

Până anul trecut, Nokian producea anvelope în Finlanda, în Nokia și în Rusia, la Vsevolozhsk. După invazia din Ucraina, Nokian a anunțat că renunță la uzina din Rusia. Aici producea mai bine de 80% din anvelope.

La noua fabrică de la Oradea ar urma să producă 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație. Investiția va genera crearea a 542 de locuri de muncă.

De asemenea, potrivit documentului depus la Ministerul Finanțelor, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.