Mormântul unui războinic, vechi de peste 1500 de ani, a fost descoperit pe traseul viitoarei autostrăzi Ploiești-Buzău

FOTO: Captură video CNAIR
FOTO: Captură video CNAIR

Un mormânt al unui războinic, din secolele IV-V, a fost descoperit pe traseul viitoarei autostrăzi A7 Ploiești – Buzău, transmite CNAIR. Arheologii spun că au fost găsite peste 120 de piese, printre care arme (spadă, pumnal), dar și podoabe de aur pentru războinic și decorarea calului.

Arheologii spun că războinicul a trăit la începutul așa-numitei „perioade a migrațiilor”. Războinicul avea aplicată pe față o mască din aur și era posibil un prinț, pentru că a fost îngropat cu mai multe însemne sociale ce denotă importanța sa în acea epocă.

CNAIR transmite că cercetarea arheologică este realizată de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București care s-au străduit, în condiții extrem de dificile din punct de vedere al stării vremii, să preleveze toate informațiile pe care le livrează acest tip de descoperire.

Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate cu o deosebită atenție și, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.