Monumentul Marii Uniri nu va mai fi construit în București. Firea: ”Ar trebui să unească oamenii, nu să-i dezbine”

Monumentul Marii Uniri nu va mai fi ridicat în București. Foto: Youtube
Monumentul Marii Uniri nu va mai fi ridicat în București. Foto: Youtube

Autoritățile din Capitală au decis să nu mai amplaseze în Piața Alba Iulia monumentul dedicat Marii Uniri realizat de sculptorul Ioan Bolborea.

Monumentul, care avea forma unei cupole, ar fi trebuit să aibă un diametru de 35 de metri, structura sa urmând să fie realizată din sticlă și bronz. Cum Primăria Capitalei nu este sigură că ridicarea complexului va fi gata până la 1 decembrie 2018, când se înmplinesc 100 de ani de la Marea Unire, primarul Gabriela Firea a decis să renunțe la acesta.

„Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit, și avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său și nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înțelege situația și, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament și, poate, la o altă scară. Le mulțumesc celor care au inițiat și s-au implicat în această dezbatere care, lăsând la o parte patimile politice, ne-a ajutat să luăm o decizie corectă”, a precizat primarul general într-un comunicat.

Lucrarea se află încă pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii și la Primăria Sectorului 3, Gabriela Firea a dispus retragerea finanțării acestui proiect și redirecționarea sumelor respective către alte obiective de investiții. Singura cheltuială făcută de municipalitate în legătură cu acest proiect a fost alocarea sumei de 30.000 de euro, în 2007, pentru realizarea machetei la scara 1:10 a monumentului, se mai precizează în comunicat.

Monumentul lui Ioan Bolborea a fost aprobat în anul 2007, fiind propus pentru finanțare de către Comisia pentru Centenar a Municipiului București.

Valoarea totală a Monumentului ar fi fost de 42.894.360 de lei, plus TVA.