Ministrul Sănătății: ”La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi”

Ioana Mihăila. Foto: gov.ro

Ioana Mihăilă a anunțat că Institutul Național de Sănătătate Publică estimează o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta a coronavirusului începând cu luna septembrie.

Ministrul Sănătății a adăugat că persoanele vaccinate sunt mult mai ferite de riscul îmbolnăvirii.

România a reușit să vaccineze cu ambele doze doar 4,83 milioane de oameni.

”Vaccinurile, vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate”, a explicat Mihăilă.

Până acum, în țara noastră au fost confirmate 133 de cazuri și 6 decese provocate de tulpina Delta.

”INSP-ul preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de Vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

“La mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze (n.r. – INSP-ului), că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie. Practic, creşterile sunt mult mai rapide cu tulpină Delta comparativ cu celelalte tulpini”, a concluzionat Ioana Mihăilă.