Ministrul Energiei: Va fi o iarnă complicată

FOTO: ds_30/Pixabay.com
FOTO: ds_30/Pixabay.com

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că autoritățile iau în calcul inclusiv cel mai negru scenariu pentru această iarnă, cel în care toate fluxurile de gaze din Federația Rusă către Europa să fie întrerupte.

„În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite tot, toate scenariile, la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul. Noi suntem pregătiți de acest lucru”, a spus ministrul.

Soluția cea mai la îndemână este diversificarea surselor de gaz. „De-asta mergem în diverse discuții bilaterale în diverse țări producătoare de gaze naturale, pentru a suplini cantitatea de gaz de care are nevoie România pentru a înlocui gazul rusesc”, a arătat Virgil Popescu.

„România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziție mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă ar fi undeva de 1,5 -2 miliarde. Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim și de ianuarie-martie, iarna care care s-a terminat. Black Sea Oil&Gas, ați văzut, a început producția din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producția internă care îl intră în piață, o parte din el se înmagazinează, o parte se vinde și se consumă”, susține ministrul energiei.

Ministrul a mai spus că România are înmagazinați  1,493 miliarde de metri cubi de gaze naturale dintr-un total de capacitate de 3 miliarde, adică 49 la sută. „Vom ajunge la 80 % indiferent dacă se taie sau nu se taie gazul rusesc”, a mai declarat ministrul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.