Milioane de case sunt scoase la vânzare în Japonia. Costă mai puțin decât o garsonieră la marginea de București sau Cluj

FOTO: WaSZI/Pixabay.com
FOTO: WaSZI/Pixabay.com

În Japonia sunt peste 8 milioane de case din zona rurală care așteaptă noi proprietari. Sunt zone întregi unde casele se vând cu echivalentul a aproximativ 23.000 de dolari, potrivit Business Insider.

Institutul de Cercetare Nomura evaluează numărul caselor akiya (n.r. abandonate) la aproape 11 milioane. De asemenea, transmite o concluzie îngrijorătoare: numărul caselor părăsite ar putea depăși 30% din totalul locuințelor din Japonia până în 2033.

Pentru mulți străini care caută să schimbe peisajul, aceste case reprezintă o oportunitate. Unii au transformat casele în afaceri și le închiriază la turiști străini pe termen scurt.

Multe case au rămas fără proprietar pentru că populația Japoniei a migrat în mod constant către marile orașe. Acest fenomen are loc de câteva decenii.

Casele au rămas abandonate întrucât japonezii preferă construcțiile noi în locul locuințelor de ocazie. Siguranța structurală este, de asemenea, o preocupare majoră: multe akiya au fost construite înainte de o modificare a Legii privind standardele de construcție din 1981, care a impus o mai bună rezistență la cutremure. În cele din urmă, cei mai mulți tineri pur și simplu nu doresc să locuiască la țară.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.