Mihai Tudose susține vaccinarea obligatorie: „Suntem departe de lumea civilizată”

Fostul premier Mihai Tudose Foto: Guvernul României
Fostul premier Mihai Tudose Foto: Guvernul României

Invitat la emisiunea „Apel Matinal” de la Radio România Actualități, premierul Mihai Tudose a declarat că vaccinarea copiilor ar trebui să fie obligatorie.

Întrebat dacă, în opinia sa, situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, Mihai Tudose a răspuns afirmativ.

„Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate… Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată. Nu se poate să avem judeţe cu un procent de sub 50% din copii vaccinaţi. Este absolut incredibil”, a declarat premierul.

Mihai Tudose a mai spus că de vină pentru situația în care se regăsește România este și sistemul de sănătate publică, dar și părinții care aleg să nu își vaccineze copiii din cauza credințelor personale.

„Problema este complexă. Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi, am constatat că şi atunci când sunt, nu au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili – şi îmi asum cuvântul – care, invocând diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat că copiii lor nu trebuie vaccinaţi”, a spus el.

Porivit unui raport recent al Ministerului Sănătății, în jur de 180.000 de copii români sunt nevaccinaţi.

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în pâna la data de 21 iulie este 8.246. Au fost înregistrate 32 de decese, astfel: 8 în jud. Timiș, 6 în jud. Arad, 7 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Cluj, 1 in jud. Călărași, 1 in jud. Satu Mare, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures și 1 in București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.