Medicii legiști: Copilul decedat la botez, în Suceava, ar fi murit din alte cauze, nu de la scufundare

FOTO: Greatnews.ro
FOTO: Greatnews.ro

Medicii legiști din Suceava au ajuns la concluzia că Iustin, copilul decedat la botez, la câteva ore după ce a fost scufundat în cristelniță, a murit din alte cauze. Potrivit raportului transmis familiei, citat de observatornews.ro, afecțiunile pe care le prezenta copilul la internarea în Spitalul Județean Suceava (pneumonie interstițială, cel mai probabil de etiologie virală complicată în evoluția bronhopenumoniei formă severă) prin gravitatea lor, au fost sigur și direct letale.

Moartea copilului, conform raportului, s-a datorat „insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă sindromului de detresă respiratorie acută, instalat pe fondul pneumoniei interstiţiale, complicată în evoluţie cu bronhopneumonie formă severă, la un nou născut prematur, nevaccinat şi nedispensarizat”.

Bebelușul avea doar 6 săptămâni și a intrat în stop cardiorespirator, la scurt timp după ce a fost scufundat de preot în cristelniță, într-o biserică din Suceava. A fost dus de urgență la Terapie Intensivă, însă a murit după câteva ore.

Bunica bebelușului a observat că, după ce a fost a fost scos din cristelniță, micuțul nu mai respira. Medicul SMURD care a intervenit a declarat că echipajul a ajuns la maximum trei minute după ce a fost făcut apelul la 112 și a fost începută ventilația pe loc.

Tatăl copilul a spus că va contesta în instanță raportul medicilor legiști.

După moartea bebelușului, preotul din Suceava s-a autosuspendat. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spunea imediat după acest incident că preotul „se află într-o stare de deznădejde totală, este un prăbușit”.

De asemenea, acesta a mai spus că botezul nu trebuie făcut neapărat la 40 de zile, mai ales dacă bebelușul are probleme de sănătate.

„Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil, în ciuda unor tradiții încetățenite la 40 de zile. Părinții pot vorbi cu preotul.

Orice preot trebuie să fie deschis, trebuie să îi asculte pe părinți, e copilașul lor și creștinarea trebuie să constituie o celebrare a bucuriei și nu o traumă. Dar se practică botezul inclusiv prin scufundarea copilașului, aproape totală, în apa din cristelniță și turnarea cu căușul palmei, de trei ori, pe creștetul copilașului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.