Mai multe medicamente prescrise uzual cresc riscul de demență

Cercetătorii atrag atenția în legătură cu mai multe medicamente uzuale care sporesc riscul de demență și de dezvoltare a maladiei Alzheimer.

Oamenii de știință din Statele Unite au ajuns la concluzia că pacienții în vârstă care primesc medicamente care conțin o substanță numită anticolinergic(substanța care inhibă acțiunea acetilcolinei, neurotransmițătorul sistemului parasimpatic în sistemul nervos vegetativ) au o șansă mult mai mare ca să dezvolte temuta maladie Alzheimer pentru care nu există un tratament eficient, dar și demență.

Substanța afectează comunicarea dintre neuroni și perturbă memoria, activitatea musculară și învățarea.
În general, tulburările cognitive induse de anticolinergic sunt considerate reversibille la întreruperea tratamentului cu acesta.

Studiul a avut loc pe o perioadă de 20 de ani, iar subiecții au fost recrutați în trei tranșe diferite, în 1994, 1996 și în 2000, până în 2003, iar în 2004 a început. Fiecare participant a fost urmărit pe o perioadă de doi ani.

Studiul a evidenţiat că persoanele monitorizate care luau, de exemplu, cel puţin 10 miligrame/ zi de doxepin, un antidepresiv, 4 miligrame pe zi din somniferul difenhidramin sau 5 miligrame pe zi de oxybutynin, contra incontinenţei urinare, timp de cel puţin trei ani, prezintă un risc considerabil mai mare de a dezvolta demenţă.

Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că mai multe medicamente care conțin anticolinergic sunt vândute fără rețetă, ceea ce crește riscul de a dezvolta aceste boli. Unul dintre medicamente este Benadryl și este administrat împotriva alergiilor, iar alt medicament cu aceeași substanță este Clorprozamina care este considerat primul medicament antipsihotic dezvoltat.

„Adulţii în vârstă ar trebui să ştie că un număr mare de medicamente, inclusiv unele care se vând fără reţetă, au puternice efecte anticolinergice. Medicii ar trebui să verifice cu regularitate medicamentele luate de pacienţii lor, inclusiv cele vândute fără reţetă, pentru a încerca să le înlocuiască, cel puţin parţial, cu tratamente care nu conţin anticolinergici”, a subliniat medicul Shelly Gray, de la Universitatea Washington din Seattle, principalul autor al acestui studiu, finanţat de National Institutes of Health (NIH), informează bbc.com.

Studiul a fost publicat luni în revista JAMA Internal Medicine și este primul a evidenţiat o legătură directă între dozele ridicate de medicamente anticolinergice şi creşterea riscului de apariţie a demenţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.