Lumea arabă se desparte. Legături diplomatice rupte, Qatarul este izolat pentru că ”susține terorismul”

Imagine din Doha, capitala Qatarului

5 state puternice din zona arabă au decis să întrerupă relațiile diplomatice cu Qatarul. Statul este acuzat că susține grupări ca al-Qaeda, Stat Islamic sau Frăția Musulmană și terorismul în general.

Potrivit AFP, cele 5 state care au luat această decizie sunt Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Yemen.

Bahrainul a motivat întreruperea legăturilor acuzând Doha că ”subminează securitatea și stabilitatea” regatului, dar și că intervine în chestiunile sale interne. Imediat a venit o decizie similară din partea autorităților egiptene, care au anunțat că închid frontierele sale aeriene și maritime pentru toate mijloacele de transport qatareze.

Situația de față este cea mai mare criză în lumea arabă din ultimii 35 de ani. Consiliul de Cooperare în Golf, creat în 1981, a dus la o puternică dezvoltare a afacerilor din lumea arabă. Din Consiliu fac parte Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit, Qatar și Bahrain.

Fitilul a fost aprins săptămâna trecută, când autoritățile din Qatar au acuzat un hacker că ar fi publicat pe siteul agenției oficiale de presă QNA afirmații false atribuite emirului Tamim ben Hamad Al-Thani.

Al-Thani ar fi spus inclusiv că Iranul este un ”aliat strategic” al Qatarului, în condițiile în care Arabia Saudită tocmai ce acuzase statul iranian că este ”vârful de lance al terorismului” mondial. Declarațiile respective sunt extrem de critice și la adresa administrației americane conduse de Donald Trump.

În urmă cu două săptămâni, Trump a avut o vizită oficială la Riad, capitala Arabiei Saudite. Președintele american a cerut cu această ocazie țărilor musulmane să lupte împotriva extremismului religios.

Qatar este o țară cu 2 milioane de locuitori, având un singur vecin: Arabia Saudită, la sud. În rest, întreg teritoriul său este înconjurat de apele Golfului Persic. Petrolul și gazele naturale au făcut din acest stat un adevărat pol financiar al zonei; în consecință, Qatar este al doilea stat din lume ca PIB pe cap de locuitor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.