Iohannis: Îl încurajez pe Florin să continue, să nu se teamă. Nu sunt motive să demisioneze sau să fie demis

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la Congresul PNL de sâmbătă, în care se alege președintele formațiunii. Șeful statului a mai spus, într-o discuție cu jurnaliștii care îl însoțesc la Adunarea Generală a ONU, de la New York, că se va tranșa criza guvernamentală după congresele PNL și USR PLUS.

Şeful statului nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele câştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful statului a afirmat că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic”, a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.

Klaus Iohannis participă, până joi, la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că în contextul pandemiei de COVID-19 provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare. El a subliniat că România „crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun”.

Totodată, preşedintele a susţinut că cea mai presantă problemă cu privire la Afganistan este evacuarea în siguranţă a afganilor care doresc să părăsească ţara şi a subliniat că este esenţial să se asigure respectarea drepturilor omului şi faptul că asistenţa umanitară poate fi asigurată.

Potrivit președintelui, conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să ameninţe securitatea Europei. România sprijină rezolvarea paşnică şi durabilă a acestor conflicte, prin negocieri politice, în cadrul formatelor dedicate.

Klaus Iohannis a anunţat că România împreună cu alte state promovează o declaraţie privind acceptarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) şi că invită statele interesate să sprijine această iniţiativă.