Investițiile în crypto – mai rentabile decât investițiile în imobiliare?

Inflația este factorul care, deși prezintă evidente efecte negative, este și factorul care de fiecare dată stimulează investițiile. În acest context, în ultimii ani, întrebarea despre modul de a păstra banii devine tot mai relevantă. Mulți preferă modul tradițional de investiții – cel de a investi în imobile. Investițiile în imobiliare se consideră a fi sigure și productive – generează și o anumită rentabilitate în cazul în care imobilul este dat în chirie sau valorificat comercial.

Investițiile în imobiliare, sunt, cu siguranță, rentabile și sigure. Dar cum rămâne cu investițiile în crypto? Criptomonedele sunt și ele în creștere, iar unele active digitale își bucură deținătorii și cu un grad de stabilitate mai avansat. În acest contet, desiguri, apare întrebarea – care investiție este mai eficientă, cea în crypto sau imobiliare?

Investițiile imobiliare – în curând posibil să-și piardă din atractivitate

Investițiile în imobiliare ar putea să nu se justifice. Reieșind din circumstanțele de incertitudine prin care societatea mondială trece în prezent, poate urma un șir de valorificare a activelor, pe care astăzi le considerăm stabile și protejate atât de la inflație, cât și de la depreciere.

Reducerea potențialului investițional a domeniul imobiliar este determinat de faptul că în viitor este mare probabilitatea să crească costurile de întreținere. Odată ce aceste costuri vor crește, va scade rentabilitatea și profitabilitatea investiției efectuate.  Datorită tranziției masive către munca de la distanță, piața de închiriere a apartamentelor a stagnat: oferta depășește cererea de trei ori, tarifele de închiriere sunt în scădere. Nu există garanții că apartamentul cumpărat acum va putea fi închiriat mai târziu, iar costurile pot fi atât de mari încât nu veți putea câștiga nimic.

Dacă ar fi să comparăm investițiile în imobiliare cu investițiile în crypto, primul lucru pe care ar trebui să menționăm, este faptul că, până la urmă, acestea sunt 2 instrumente investiționale absolut diferite. Totodată, acestea pot fi comparate la anumite aspecte, de aceea, în continuare vom analiza cum stă treaba cu investițiile în crypto.

Criptomonedele – mai atractive pentru a investi?

Atunci când vorbim despre investiții și comparăm investițiile în imobil și în crypto, primul lucru pe care trebuie să-l analizăm este lichiditatea. În cazul criptomonedelor lichiditatea este mult mai înaltă – este mai ușor fie să vindeți, fie să convertiți un anumit activ crypto. În cazul în care investiți în imobile, este necesar să înțelegeți că vânzarea unui imobil, de exemplu, poate dura ceva timp, mult mai mult decât convertirea unei criptomonede. Plus la aceasta, ca procedură de investiție, este mult mai simplu să procurați crypto, decât imobil. Puteți utiliza pentru acest lucru platforma BitiCodes – ea face conexiunea dintre dumneavoastră și brokerul prin intermediul căruia investiți pe piața crypto.

Dacă să analizăm rentabilitatea și profitabilitatea, investiția în crypto poate aduce o profitabilitate mai bună într-un timp mai scurt. Cu siguranță, această rentabilitate este una volatilă și nu trebuie nicidecum să uităm de acest lucru.  Totodată, odată ce investitorul investește fie într-o criptomoneda de top, fie un stablecoin, probabilitatea ca investiția să cunoască o rentabilitate apropiată sau mai mare decât cea în imobiliare.

Analiza modului în care au evoluat aceste instrumente de investiții în ultima perioadă

Actualitatea și relevanța investiției într-un anumit domeniu este determinată, în special, de ceea ce se petrece în acest domeniu în ultimii ani. Astfel, dacă să comparăm investiția în crypto și imobiliare, aici vom observa că, în timp ce piața imobiliară a cunoscut o creștere de circa 10-15% la nivel mondial în ultimii 3 ani, piața crypto a cunoscut o adevărată creștere impresionantă. Și nu vorbim doar despre Bitcoin aici, sunt o groaza de alte exemple de criptomonede care, la fel, au explodat în ultimii ani. Aceste fapte determină tot mai mulți investitori să se orienteze spre investiții în crypto, cu speranța de a obține profitabilitate înaltă.

Tinerețea pieței crypto – un neajuns sau un factor care determină potențialul acesteia?

Dacă ar fi să comparăm piața investițiilor în imobile cu piața investițiilor în crypto, vom observa din start că piața crypto este una mult mai tânără. Dintr-un punct de vedere, acesta poate fi un risc. Din alt punct de vedere, aflându-se la această etapă de dezvoltare, piața ar putea propune mai multe perspective investitorilor. Totodată, să nu uităm că aceasta este volatilă și după istoriile investițiilor de succes se ascund și anumite riscuri pe care și le asumă investitorii.

Concluzie

Deși este complicat să comparăm investițiile în imobiliare cu cele în crypto, în acest articol am tras linia și am determinat că investițiile crypto ar putea concura cu ușurință cu investițiile în imobiliare. Principalul avantaj al activelor crypto este lichiditatea, iar apoi și profitabilitatea posibilă într-o perioadă scurtă de timp. Volatilitatea înaltă a activelor crypto, însă, deocamdată oprește mulți investitori să aleagă investiția în crypto.