Investiție americană uriașă într-o fabrică de producție de muniție din România

uzina mecanică drăgășani
Foto: realitateavalceana.ro / ziaruldevalcea.ro

Industria românească de muniție va fi revitalizată după ce un grup de oameni de afaceri americani a decis să investească în compania românească Romanian Allied International Defense, la Uzina Mecanică Drăgășani din județul Vâlcea urmând să fie produsă muniție, relatează adevărul.ro, care citează surse din piață.

Principala piață de desfacere pentru muniția produsă în România va fi cea din Ucraina, țară care consumă cantități mari de muniție din cauza războiului cu Rusia. Dar se vor face livrări și către Ministerul Apărării Naționale sau către partenerii externi tradiționali.

Americanii vor investi circa 100 de milioane de dolari. În prima fază vor fi achiziționate linii de fabricație pentru muniții de calibru mic (5,56 și 7,62 milimetri) de la producători din țări NATO.

Partea americană dorește să achiziționeze până la 3 astfel de linii de fabricație. Producția va începe în ianuarie 2024 cel mai târziu.

În faza a doua investitorii americani doresc să deschidă și linii de producție pentru pulberi explozive și muniții de calibru mediu și mare (calibre de 152 și 155 de milimetri), iar primii beneficiari vor fi militarii ucraineni.

Uzina Mecanică Drăgășani a mai produs armament și în trecut, însă ajunsese falimentară. În 2013, Ministerul Finanțelor a pus sechestru pe fabrica ajunsă în proprietatea lui Gigi Becali, și i-a vândut bunurile la licitație.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.