Inele fantomatice descoperite în jurul unei găuri negre

gaură neagră v404 cygni
Sursa: X-ray: NASA/CXC/U.Wisc-Madison/S. Heinz et al.; Optical/IR: Pan-STARRS

Observatorul cu raze X Chandra al NASA și Observatorul Neil Gehrels Swift au surprins mai multe imagini ale unor inele luminoase din jurul unei găuri negre. Imaginile în raze X surprind materie care altfel ar fi invizibilă, relatează CNN.

Alături de o stea companion, gaura neagră alcătuiește un sistem binar. Iar gravitația găurii negre „suge” materie din stea spre discul de acreție din jurul găurii negre.

Sistemul alcătuit din gaura neagră și steaua companion se numește V404 Cygni și se află la aproximativ 7.800 de ani-lumină de Pământ. Steaua are aproximativ jumătate din masa Soarelui nostru.

Observatorul Neil Gehrels Swift, care se află în spațiu, unde a fost lansat în 2004, a detectat o explozie de raze X de la acest sistem binar în iunie 2015. Această explozie a creat acele inele care sunt vizibile acum în imaginile realizate în raze X.

Inelele de lumină au apărut în momentul în care explozia de raze X din sistemul binar s-a reflectat din norii de praf din spațiu aflați între sistemul V404 Cygni și Pământ.

Cele 8 inele create de jeturile de raze X din 2015 îi pot ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine gaura neagră din sistemul V404 Cygni, precum și spațiul cosmic dintre aceste sistem și Pământ.

De exemplu, diametrul inelelor le-a permis oamenilor de știință să determine distanța până la norii de praf care au creat inelele luminoase. Astfel, cu cât inelul este mai mare, cu atât norul de praf este mai apropiat de Pământ.

De asemenea, cercetătorii s-au folosit de luminozitatea razelor X pentru a determina compoziția norilor de praf (au analizat cât de multă radiație în raze X absorbeau). În acest mod el au descoperit că praful este probabil alcătuit din grafit și silicat.