În mod suprinzător, economia României a crescut cu 5,8%

FOTO; geralt/Pixabay.com
FOTO; geralt/Pixabay.com

În primele 6 luni din 2022, economia României a crescut cu 5,8%, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică. Creșterea este una surprinzătoare având în vedere că mulți indicatori macroeconomici nu arătau bine.

În trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2021 Produsul intern brut s-a majorat cu 5,3%, mai arată datele Statisticii.

Consumul populației, măsurat prin intermediul comerțului cu amănuntul (care reprezintă 70% din PIB) a încetinit în primul semestru la 5,2% (de la 5,7%), pe fondul inflației ridicate care îi face pe oameni mai precauți atunci când merg să-și facă cumpărăturile. 

Consumul gospodăriilor își epuizează din ce în ce mai mult combustibilul, având în vedere epuizarea economiilor făcute în pandemie, erodarea puterii de cumpărare, condițiile financiare mult mai stricte și incertitudinea sporită, arată un raport al BRD destinat investitorilor.

Prin urmare, se mai arată în document, ar putea fi dificil ca acest consum privat să își păstreze dinamica pozitivă, mai ales dacă schimbările în materie de fiscalitate se materializează și condițiile de pe piața muncii se deteriorează.

Producția industrială a scăzut și ea ușor în prima jumătate a anului, având performanțe lunare negative. În iunie contracția a fost de aproape 5% față de luna mai 2022. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.