Impozit auto 2019 – ghid cu toate informațiile de care ai nevoie

Foto: Pixabay

Impozit auto 2019 – posesorii de mijloace de transport din România sunt obligați să plătească statului un impozit anual pentru autovehiculele deținute. Noi vă oferim un scurt ghid despre cum se poate calcula acest impozit și unde se plătește.

Impozit auto 2019 – dacă ești proprietarul unei mașini în România îți oferim în rândurile ce urmează un scurt ghid despre legislația impozitului auto, cum poți calcula impozitul auto în 2019, cum poți plăti impozitul auto și ce penalități primești în cazul în care nu plătești la timp impozitul auto.

Legislația impozit auto 2019

Legislația care reglementează impozitul auto se găsește în codul fiscal, mai exact în capitolul 4 care se numește impozitul pe mijloacele de transport. Codul fiscal prevede și o listă a mijloacelor de transport ce sunt scutite de impozit iar factorii care determină scutirea țin fie de proprietar, fie de tipul de autovehicul. Lista completă cu scutirile de impozit se găsește în articolul 469 din codul fiscal.

De asemenea și mijloacelor de transport agricole li se pot acorda anumite scutiri de impozit sau reduceri parțiale, însă acestea se acordă doar cu hotărârea consiliului local. Printre altele, o reducere de 50% a impozitului o primesc cei care locuiesc în anumite zone din Munții Apuseni, dar și cei care sunt în posesia unor mijloacele de transport hibride.

Cum se calculează impozit auto 2019

Codul fiscal prevede în articolul 470 ca impozitul pe mijlocul de transport să fie determinat de capacitatea cilindrică a motorului. Suma se calculează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 de cm cubi după cum se arată și în exemplele următoare:

Pentru motocicletele și autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 1.600 cm cubi se plătesc 8 RON pentru fiecare 200 cm cubi.

Pentru autoturisme cu capacitate cilindrică între 1601 cm cubi și 2000 cm cubi se plătesc 18 RON pentru fiecare 200 cm cubi.

Unde plătești impozit auto 2019

Impozitul pe mijloc de transport se poate plăti în două rate egale, datele limită fiind 31 martie și 30 septembrie. Pentru cei care plătesc integral impozitul până la primul termen statul oferă o reducere de 10%.

Impozitul poate fi plătit atât prin numerar, cât și card, la ghișeul direcției generale de taxe și impozite sau la infochioșcuri. În general direcțiile de taxe și impozite se află în subordinea primăriei în raza căreia ești domiciliat. Persoanele fizice pot să plătească taxe și impozite și la diverse sucursale CEC Bank sau la benzinăriile OMV și Petrom.

Cea mai modernă metodă de plată a impozitului auto este cea online prin intermediul siteului ghiseul.ro, dar plata poate fi făcută și prin ordin bancar.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.