Imagine superbă publicată de NASA. Pomul de Crăciun cosmic ce strălucește la mii de ani lumină de noi

Foto: X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: T.A. Rector (NRAO/AUI/NSF and NOIRLab/NSF/AURA) and B.A. Wolpa (NOIRLab/NSF/AURA); Infrared: NASA/NSF/IPAC/CalTech/Univ. of Massachusetts; Image Processing: NASA/CXC/SAO/L. Frattare & J.Major

NASA a publicat o nouă imagine superbă, de această dată cu roiul de stele numit „Clusterul Pomului de Crăciun”. Roiul de stele este numit astfel deoarece are forma unui brad de Crăciun, iar stelele par luminițe și globuri care strălucesc printre ramurile sale.

Numit oficial NGC 2264, clusterul ce pare un copac cosmic este, de fapt, un grup de stele tinere, cu vârste cuprinse între 1 și 5 milioane de ani (pentru comparație, Soarele nostru are 4,5 miliarde de ani).

Roiul stelar se află în galaxia noastră, Calea Lactee, la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță de Pământ.

Unele dintre stelele din cluster sunt mai mici, în vreme ce altele sunt mai mari decât Soarele. Mai exact, mărimea lor variază de la sub 10% din masa Soarelui până la 7 mase solare.

Imaginea compozită publicată de NASA sporește asemănarea cu un brad de Crăciun prin alegerea culorilor. Luminile albastre și albe (care clipesc în varianta animată a imaginii) sunt stele tinere care emit raze X detectate de Observatorul de raxe X Chandra al NASA.

De asemenea, datele optice de la telescopul WIYN al Fundației Naționale pentru Știință arată gazul din nebuloasă în culoarea verde (formând, practic, „ramurile” pomului de Crăciun).

Imaginea a fost rotită în sensul acelor de ceasornic cu aproximativ 160 de grade, astfel încât vârful copacului cosmic să fie îndreptat în sus.

Stelele tinere precum cele din NGC 2264 trec prin erupții puternice de raze X, precum și prin alte tipuri de schimbări ce pot fi observate în diverse tipuri de lumină.

Însă variațiile coordonate din imaginea animată, care clipesc, sunt artificiale, și au scopul de a sublinia locația stelelor văzute în raze X, dar și de a evidenția asemănarea clusterului cu un brad de Crăciun. În realitate, variațiile stelelor nu sunt sincronizate, mai notează NASA.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.