Funcționarea și performanțele unei combine agricole de ultimă generație

combine-agricole

De-a lungul timpului, tehnologia a adus procese si masinarii care au revolutionat fiecare ramura a industriei si majoritatea activitatilor profesionale, motiv pentru care agricultura de astazi rar mai implica contactul direct al agricultorului cu plantele sau cu solul.

Dintre toate procesele si activitatile pe care le implica domeniul agricol, recoltarea este poate activitatea care se bucura de cele mai performante tehnologii ale momentului. Astfel, modul de functionare si dotarile unei combine agricole de ultima generatie sunt cel putin ultraperformante.

Cum functioneaza o combina agricola?

Cele mai multe tipuri pot fi privite ca un sistem complex pe roti ce trece recolta printr-o serie rapida de procese. Un astfel de vehicul agricol aduna si taie recolta, separa partea comestibila, o descarca in camioane sau remorci si apoi elimina paiele (ce pot fi stranse in baloti si folosite in diferite moduri) prin partea din spate.

Pe masura ce combinele agricole avanseaza pe teren, hederul (echipament de recoltare aflat in partea din fata care poate fi schimbat in functie de tipul recoltei) impinge tulpina recoltei catre un element de prindere. Tulpina este taiata de un cutter ce functioneaza pe intreaga latime a echipamentului frontal de recoltare, iar partea superioara a plantelor este apoi impinsa catre un element rotativ de transport.

combine-agricole

Acest element aduce materialul recoltat in interiorul combinei agricole pana la un echipament (ce functioneaza precum un mai compactor) care va lovi in mod repetat tulpinile pana la desprinderea granelor.

De aici, granele sunt trecute printr-o serie de site si adunate intr-un rezervor, in timp ce tulpinile plantelor (paiele) sunt transportate pana la exterior de o serie de benzi rotative. In functie de tipul recoltei, echipamentul de desprindere a granelor poate fi configurat pentru a optimiza separarea si evacuarea.

Performantele si dotarile din prezent

Combinele agricole rudimentare erau, in trecut, trase de cai sau magari. Odata cu dezvoltarea motorului pe benzina, totul s-a schimbat in ceea ce priveste recoltarea cantitatilor mari. Modelele de astazi se bazeaza pe motoare (adesea turbo) puternice si deosebit de eficiente care pot oferi in jur de 300 de cai putere.

Pe langa motoarele impresionante, insa, sistemele computerizate de la bord permit operatorului sa monitorizeze si sa ajusteze performantele masinariei in timp real. Unele modele sunt prevazute cu cabine presurizate (care nu permit patrunderea prafului) si sistem GPS ce poate ghida vehiculul pe un traseu ales de operator cu o precizie de cativa centimetri.

Combinele agricole special proiectate pentru recoltare pe teren inclinat au un sistem hidraulic de stabilizare ce le poate permite sa opereze pe pante de pana la 40 de grade. Acest stabilizator asigura o ajustare corecta a centrului de greutate, reducand posibilitatea de rasturnare si prevenind alunecarea granelor pe durata procesarii.

Care este alegerea perfecta?

Desi cea mai buna optiune poate parea alegerea unui model de capacitate mare, acest detaliu ar putea oferi o eficienta scazuta de lucru in unele cazuri. Din acest punct de vedere, de multe ori poate fi de preferat sa alegi un echipament agricol care proceseaza mai putin (pe ora) si ofera o incarcatura mai usor de operat decat o combina uriasa care sta pe loc in asteptarea preluarii productiei.

Bineinteles, un detaliu decisiv va fi sa te asiguri ca hederul (echipamentul frontal de recoltare) din dotarea combinei agricole pentru care optezi corespunde culturii tale. Pentru un proces eficient de recoltare, culturi precum porumb, soia, floarea-soarelui sau orez vor necesita un echipament specific de recoltare.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.